Alapvető technikák :)

2013.11.20. 18:46

Sziasztok!

Jelentkezem a második résszel, ahogy megígértem, most az alapfogalmakat tisztázzuk. Három alapvető dolgot kell tudni jól kezelni és akkor már nagyobb probléma nem lehet.

1. Fényrekesz

2. Érzékenység

3. Megvilágítási idő, zársebesség

1.       Fényrekesz, avagy blende:

A blende az objektívban található. Ezzel szabályozzuk a bejutó fény mennyiségét. Méretét egy szám határozza meg. Minél nagyobb ez a szám, annál szűkebb a blendenyílás.

A blendét F-fel jelölik, F/22-től egészen F/1,0-ig mozog, bár ezt gépe is válogatja. Az enyémen 3,5 a legtágabb blendenyílás. Minél szűkebb a blende, annál nagyobb az F szám, és annál részletesebb a képünk. Egy szűk blendenyílással készült képen a háttér is élesebb, míg a tágabb blendénél leginkább csak a kép közebe, vagy a fókuszált téma éles.

DSC_1.jpgSzűk blende

 

 DSC_2.jpg

Közepesen tág blende

 DSC_3.jpg

Tág blende

 2.      Érzékenység:

A fényérzékeny felületek érzékenysége a fényre. Kisebb érzékenységnél hosszabb expozícióra, míg nagyobbnál kisebbre van szükség. A megnevezése ISO. Alapértéke általában 100, de az én volt gépemnek 200. Vannak szabványlépések: 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400. Minél nagyobb az ISO, annál világosabb lehet a kép, de ennek van hátulütője is: Ha túl magas az ISO szám a képünk zajos lehet. Nem lesz jó a minősége, mert a gép túlságosan kivilágosítja a képet, így a kép nagyon szemcsés lesz.

DSC_0263.JPG

400 ISO

 DSC_4.jpg

1600 ISO

 3.        Megvilágítási idő, zársebesség: Ez szabja meg, hogy mennyi ideig juthat be a fény az érzékelőre. A megvilágítási időt másodpercben, vagy a másodperc törtrészében mérjük. Például. 1/60 azt jelenti, hogy a zárszerkezet a másodperc hatvanad részéig engedi át a fényt. Ha a zársebesség nagyobbn akkor a kép sötétebb, ha kisebb, akkor pedig világosabb. Ha megfelelő mennyiségű fény éri az érzékelőt, akkor jól exponált képről beszélünk. Ha a fény kevesebb, akkor alulexponált, ilyenkor a kép túl sötét. Ha pedig túl sok akkor a felvétel túlexponált, a fotó túl világos, (főleg az amúgy is világos részeknél) és úgy mondják „kiég”.

DSC_4244.JPG

Jól exponált

 DSC_4241.JPG

Alulexponált

 DSC_4242.JPG

Túlexponált

 

Fontos, hogy ezeket a beállításokat mindig a fény határozza meg. Ahhoz mérten kell az értékeket alítgatni. Ezekkel az információkkal a birtokotokban, már csak gyakorlás kérdése és átválthattok a fényképezőgépen az AUTO fokozatból M (manuális) fokozatba. Tehát ezzel a három dologgal kell megtanulni „játszani” és tökéletes képeket készíthettek a nyaralásokon és a családi ünnepségeken is.

Nem sokára jelentkezem a következő bejegyzéssel, aminek a témája a „házi fotóstúdió" lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fotozasitechnikak.blog.hu/api/trackback/id/tr155613906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása